Uansett om du er nybegynner eller aktiv løper, er det en kritisk faktor din løpeopplevelse avhenger av – skoene. Vi er alle ulike og har dermed ulike behov. Dette bør respekteres.

Sjekk din fot hos spesialister

Du kan hos løpespesialister få god hjelp ved å sjekke hvordan foten din ser ut og hvordan du løper. Flere steder kan dette belyses ved at du står på en glassmonter med et speil under, hvor eksperten ser hvordan du belaster foten. For en optimal analyse kan du løpe noen øyeblikk på en tredemølle for å teste pronasjonen din.

Detaljer rundt din fots anatomi

Pronasjon er noe de fleste vil få påvist. Dette er fotens bevegelse i avslutningen av løpssteget. Mest normalt beveger vi foten innover i steget, hvor vi starter på utsiden av hælen og ruller fremover med avslutning på stortåen. Overpronasjon er en overdrivelse av denne bevegelsen. Underpronasjon vil si at du belaster foten mer langst utsiden av fotsålen slik at foten faller mer utover. Ubehag og belastningsskader dukker lett opp om du ikke tar hensyn til din egen løpestil.

Velg rett som nybegynner

Er du nybegynner bør du mest sannsynlig velge en sko med god demping og stabilitet. Dette for å kunne trene allsidig med tanke på underlag og for å forebygge skader under oppbyggingstiden. God demping er dessuten viktig om du løper på grus og asfalt, som du gjerne gjør i byen. Er du mer opptatt av å komme deg ut i skog og mark, trenger du en sko med godt grep og stabilitet.

Prøv deg frem, varier underlag og fremfor alt – nyt turen