Har du fått leddproblemer som følge av løping? Da bør du kikke etter andre treningsformer, som for eksempel sykling. I likhet med svømming, er sykling den mest skånsomme treningsformen som finnes.

I motsetning til løping

I motsetning til løping, vil du skånes for støtskader og dermed lindre leddsmerter i nedre lemmer. Med sykling kan du få akkurat samme kondisjonstrening som når du løper, men med mindre belastning på ankel, knær, hofte og rygg. På sykkelen får du støtte i hofte og rygg, samtidig som musklene i disse områdene styrkes og således forebygger skade. På nettet kan du enkelt finne en sykkel og tilbehør, slik at du kan sette i gang!

Sykling er bra for gikta

Studier viser at all slags trening er bra for gikta. Svømming og sykling er dog de mest skånsomme treningsformene for leddene. Med sykling reduseres punktbelastningen, noe som gjør vektoverføringen i leddene mykere. Det har vist seg at både kondisjonstrening og styrketrening har en god effekt på leddene, og dette får du massevis av med sykling på treningsprogrammet. Du legger selv opp syklingen etter egen kondisjon, samtidig som muskler i rygg og hofte styrkes når du kontinuerlig holder kroppen i balanse på sykkelens midtpunkt, altså setet du sitter på. Benmuskulaturen styrkes også betraktelig, samtidig som kneledd og ankler får trening.

By eller terreng

Det er ingen tvil om at sykling er bra for leddene våre, da spesielt bevegeligheten i knær og ankler opprettholdes. Om du velger å sykle i by eller terreng er opp til deg, og begge deler kan utføres med stor fordel selv for deg som sliter med slitasjegikt. Det er viktig å ikke la leddplager bli et hinder for daglige sysler eller et påskudd for å ikke trene. Det er nemlig det stikk motsatte som gjelder: Du skal trene! Treningen lindrer nemlig smertene i leddene, øker bevegeligheten og forebygger ytterligere smerter. Det finnes altså ingen god grunn til å ikke sette seg på sykkelsetet.